maandag 2 juni 2014

Bezoek aan Khorog en de Afgaanse markt.

Het weekend staat in het teken van ontplooi je eigen initiatieven. Samen met Marion van den Broek gaan we op weg naar Khorog, een regionale stad van circa 20.000 inwoners, op een afstand van zo’n 15 kilometer. Het locale vervoer vindt plaats met minibusjes die af en aanrijden en je overall op pikken. 
 Onderweg bezoeken we een Afghaanse markt. Een brug over de Panji – rivier staat de bewoners van de overkant toe om in een door ‘gebouwen afgeschermd marktterrein’ zaken te doen in Tadjikistan. 
Aan de poort militairen en politie om e.e.a. in goede banen te leiden en een goede aftocht terug naar Afghanistan te waarborgen. Via een achter deurtje proberen we bij de brug te komen. Helaas geen visa is geen toegang, dan de markt maar verkennen. Er is van alles te koop heel veel rommel, ijzerwaren, levensmiddelen, verzorgingsmiddelen, schoenen, kleding, stoffen en garen waarschijnlijk tegen bodemprijzen. 

Graag wil ik Afghaanse valuta scoren.Ik schiet een goed uitziende Tadjiek aan in de hoop dat hij kan bemiddelen. Na enig vragen aan de kooplui vindt hij er die we wil wisselen, voltrots verlaten we uiteindelijk het marktterrein en stappen in een busje op weg naar Khorog. Hier verkennen we de stad en vinden uiteindelijk ook het kantoor van het toeristenbereau, dat in een aangenaam park ligt. Na gegeten te hebben in een Indisch restaurant begint de terugtocht. Marion stelt voor om terug te lopen als training voor haar Nijmeengse vierdaagse. Uiteindelijk lopen we de afstand terug in ruim 2 uur. We worden aangekeken alsof we niet helemaal goed bij ons hoofd zijn.

Geen opmerkingen: