maandag 2 juni 2014

Problemen in Khorog en een bezoek aan het toeristenburo Pecta

Het plan is opgevat om te kijken of het mogelijk is om een meerdaagse trip door het zuidelijkste deel van Tadjikistan te maken. Hiervoor moeten wij naar het toeristenburo. Op donderdag wilden we daar al heen maar het werd ons toen nog afgeraden. We hadden gehoord dat er ongeregeldheden waren en mogelijk ook slachtoffers, verschillende verhalen doen de ronde over wat er gebeurt zou kunnen zijn. Ook zouden er een aantal overheidsgebouwen in brand hebben gestaan. Dan maar uitstellen naar vrijdag en de ontwikkelingen even afwachten. Vrijdag was het overdag alweer een mooie rustige dag en een vredige stad, waar de mensen naar hun werk waren gegaan en hadden laten weten dat het er rustig was. Wel was er het nodige bekijks bij de uitgebrande gebouwen. Verder zouden alle buitenlanders na de zelfde ervaringen van 2 jaar geleden geevacueerd zijn. Zouden wij dan de enige buitenlanders nog in de stad zijn

Nieuwsartikel van Reuters, edition USA, 14 mei 2014


Uitgebrand politiebureau

’s Middag in een prettig opgeleukt restaurant gegeten waarna we naar het toeristenbureau gingen en kijken of we iets over een trip konden regelen. Het toeristenbureau, dat in een mooi klein parkje ligt was geopend. Daar ons plan aan de behulpzame mensen, uitgelegd. Uiteindelijk hebben we het over een 5 daagse trip. De lengte van de route werd berekend, ongeveer 600 km. De 4-wheeldrive uitzoeken, de kosten per km en de chauffeur. De kosten voor overnachtingen en maaltijden erbij. Bij elkaar ongeveer 400 dollar p.p. (1600 Somoni) het moet er maar van komen. 

Er word een aankondiging op de deur gehangen, wellicht dat er andere belangstellende zijn om met de trip mee te gaan, waarmee de kosten verdeeld kunnen worden. Als alles verder goed blijft gaan word het dinsdag 28 mei dat we aan deze trip beginnen en op zaterdag weer terug keren op het basiskamp.
De terugweg hebben we weer lopend afgelegd. Halverwege kwamen we een Duitse jongenman, op zijn fiets, tegen die in Khorog 2 jaar vrijwilligerswerk doet, praatje maken, telefoonnummers uitgewisseld. Vanuit zijn vrijwilligersorganisatie werd toch enige voorzichtigheid geadviseerd over de situatie in Khorog, we zullen het ter harte nemen.









Geen opmerkingen: